«Å legge ferdigplen er enklere enn å legge parkett»

Har vi hørt noen uttale, og vi må si oss enig i det.

Slik legger du ferdigplen

 • 1 – Grunnarbeid

  Det er en del forberedelser som må til før man legger en ferdigplen. For at ferdigplen skal rotfeste seg, må jordlaget være løst og bearbeidet. Vi anbefaler å løse opp de første 20 cm av jordlaget. Denne jobben gjør du raskt og enkelt med en jordfres, men du kan gjøre samme jobben med en spade. Inneholder jordlaget mye hard jord eller leire, bør dette løses opp med en blanding av sand og torv. Stein, bark, pinner eller duk skal ikke være i massene eller under plenen. Pass på at du har rikelig med matjord! NB! Ferdigplen er «ferskvare» å må legges ut senest 1 dag etter at den er mottatt.

 • 2 – Planering

  En plen bør være rett og i plan. Dette er både pent og letter fremtidig klipping og bruk. Groper og eventuelle søkk må jevnes ut, slik at plenmattene oppnår god kontakt med jordunderlaget. Dette er en viktig jobb for plenens vekst og utseende. Når alt er jevnet ut, må området valses over.

 • 3 – Vekstgrunnlag

  Før legging av ferdigplenen bør næringstoffer tilsettes. Vi anbefaler bruk av kalk og fullgjødsel. På et 100 m2 areal er 15 kg kalk* og 4 kg fullgjødsel en god dosering. Hør med oss før plenen legges. Det kan hende at plenen nylig har blitt gjødslet.
  *Har du fått tilkjørt jord på dette området, må det undersøkes om denne jorda er tilsatt kalk og gjødsel fra før. Er dette tilfelle, er det kanskje unødvendig å gjødsle.

 • 4 – Legging

  Når ferdigplenen skal legges, starter du inntil hagens lengste rette kant. Det er viktig å legge rullene tett inntil hverandre. Skjøtene skal være så lite synlig som mulig. Hvis ferdigplenen ikke blir lagt tett nok, vil man få tørkeskader i disse områdene. Det samme vil skje hvis du overlapper rullene.

 • 5 – Tilskjæring og mønster

  Ferdigplenen skal legges i mursteinmønster. Dette forhindrer at gresset får alle skjøtene inntil hverandre. Har du trær og busker, kan du tilpasse rullene rundt disse, ved å skjære med en kniv eller spade.

 • 6 – Vanning

  De første 2-3 ukene må du ha kontroll med vannet. Start vanning straks utlegging/valsing er ferdig. Den første vanningen skal være rikelig, dvs minimum 20 mm (ca 3 timer med vanlig hageslange på samme sted). I tiden etter den første vanningen trengs ikke så store vannmengder, men du må kanskje vanne med mindre mengder ofte, dette for å holde ferdigplenen fuktig ettersom den kan tørke fort ut i varmt og solrikt vær.
  Dersom det er varmt og mye sol kan det være aktuelt å vanne midt på dagen. Etter noen uker er røttene etablert og du har fått en pen, grønn og lettstelt plen. For at plenen skal trives og være pen i mange år fremover må du tilføre næringsstoffer om våren, sommeren og høsten.

 • 7 – Vedlikehold

  Du kan klippe plenen etter ca. 2 uker. Løft lett i et hjørne av en matte for å kjenne om plenen har festet seg først. Still klipperen høyt de første gangene gresset klippes.
  Dosering gjødsel / kalk for 100 m2 er som følger:

  Kalk Fullgjødsel
  Vår 10 kg 4 kg
  Sommer 0 kg 2 kg
  Høst 0 kg 2 kg

Vi kan hjelpe deg!

Om du er usikker eller ikke ønsker å legge din ferdigplen selv, så kan vi gjøre denne jobben for deg.

Ta kontakt om du ønsker at vi skal gjøre jobben!

Foruten produksjon, utfører vårt firma opparbeidelse, legging og vedlikehold av grøntarealer.
Ved legging av plen på fotballbaner og idrettsanlegg bruker vi spesialmaskiner. Vi kan også levere storrullmatter, ring for mer informasjon. Det er enkelt å bestille ferdigplen. Du kan gjøre det her.